Paviljoen Dak

Hoe gebruiken we de daken van onze steden optimaal?

Het Paviljoen Dak verandert je dak in een modulair groen dak, waar andere duurzame installaties zoals zonnepanelen en warmtepompen op geïnstalleerd kunnen worden. Het gebruik van je dak kan zo gemakkelijk aangepast worden aan jouw wensen en aan de energie- en warmtevraag van het gebouw. Daarbij wordt de mogelijkheid behouden om later elementen toe te voegen, waardoor je dak toekomstbestendig is voor verdere verduurzaming van je woning. De grootte van het Paviljoen Dak is schaalbaar, waardoor de oplossing geschikt is voor daken van elke grote.

Met deze oplossing zetten we de kostbare vierkante meters op onze daken maximaal in voor de energie transitie, en kunnen we op onze daken groene energie opwekken, duurzame warmte winnen, water opslaan, gebouwen op een natuurlijke wijze koelen en bijdragen aan de biodiversiteit van de stad.

De voordelen van een PaviljoenDak

Duurzame energie transitie

Water opvang
& buffer

Modulair & upgradeable

Vrije systeem-combinatie

Vermindering
hittestress

PaviljoenDak op jouw woning

Wil je zelf ontdekken wat de mogelijkheden zijn voor een PaviljoenDak op jouw woning? Onze eerste inschrijvingen zijn begonnen! Geef je nu op voor onze Daklijst, en dan kijken we samen hoe we jouw huis door de Energie Transitie halen.

Comité van Aanbeveling

Ewoud Goudswaard

Penningmeester Nationaal Groenfonds & voormalig CEO ASN Bank

Investeren in een innovatief groendak systeem is investeren in onze gedeelde toekomst. Paviljoen III laat ambitie en visie zien met het PaviljoenDak. Een product dat we nodig hebben om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan: Klimaat positief vastgoed. 

Minouche Cramer

Afdelingshoofd Innovatie bij
Gemeente Amsterdam

Het inzetten van de grote hoeveelheid grijze daken in onze steden is de sleutel voor een betere en duurzame wereld. Een oplossing als het PaviljoenDak maakt dit mogelijk voor Amsterdam.

Jeremy Faludi

Assistent Professor Design for a Sustainable Future aan de TU Delft

Solar-daken zijn een belangrijke duurzame strategie, net als levende groene daken; we hebben van beide meer nodig. Het PaviljoenDak kan de revolutioneren door pandeigenaren beide te bieden op een efficiënte én betaalbare manier.

Roland Ortt

Professor Urban Innovation Management bij Urban Cities Erasmus Universiteit Rotterdam

Paviljoen III is een enthousiaste organisatie met een belangrijke missie: het omtoveren van elk grijs dak naar een duurzaam multi-purpose dak. 

Een installatie-dag van het PaviljoenDak

Het dak op!

Het PaviljoenDak wordt binnen 1 dag geïnstalleerd op uw dak. Met een kraan brengen we gemakkelijk alle onderdelen naar boven.

Installatie

Van tevoren bepalen we uit welke onderdelen uw PaviljoenDak zal bestaan. Wilt u isoleren, groene stroom opwekken, water opvangen, warmte generen? Het systeem wordt hierop ontworpen en geïnstalleerd.

En klaar!

Het enige wat er nog over blijft is genieten van alle voordelen van uw groene, duurzame dak.

Hier zijn we zoal mee bezig

Intekenlijst geopend!

Intekenlijst geopend!

Het is zo ver! De intekenlijst voor de eerste officiële 50 PaviljoenDak-en is geopend!
Wil jij bij de eerste 50 horen? Klik boven aan menu op “Doe mee!”

PaviljoenDak op Marineterrein

PaviljoenDak op Marineterrein

Sinds begin oktober 2023 ligt ons PaviljoenDak op het Innovatie Paviljoen van de Gemeente Amsterdam.

PaviljoenDak installatie af @ TGV

PaviljoenDak installatie af @ TGV

In juli 2023 is het nieuwe PaviljoenDak gerealiseerd op het fieldlab The Green Village in Delft! Dit jaar zullen we hier monitoren wat het effect van het groen is op de efficiëntie van de zonnepanelen.

Monitoren van het 1e pilotdak

Monitoren van het 1e pilotdak

De zomer van 2022 heeft Paviljoen III het eerste pilotdak op The Green Village gemonitord. Aangezien dit dak biodivers is, was één van de grote uitdagingen de waterhuishouding van het ontwerp.

November 2020
Eerste ontwerp PaviljoenDak

Eind 2020 werd de eerste versie van het PaviljoenDak gepresenteerd, als resultaat van een afstudeerproject aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.

Feburari 2021
Oprichting Paviljoen III

Begin 2021 begonnen we Paviljoen III, een bedrijf met de missie het mogelijk te maken onze daken in te zetten voor de energie transitie voor stedelijke gebieden.

Februari 2022
Systeemtesten & ontwikkelen

Hierna konden we ons vol storten op het verder ontwikkelen van het PaviljoenDak. Dit begon met  materiaaltesten, context onderzoek en sterkte testen. Zoals je ziet in ons anker sterk genoeg om Linde te tillen 😉

December 2021
Start @ The Green Village

Na een jaar Onderzoek & Ontwikkeling waren we klaar voor ons eerste Pilotdak. We werden uitgekozen om op het fieldlab The Green Village ons eerste PaviljoenDak aan te leggen en zo verder te werken aan ons systeem.

Februari 2022
Back @ TU Delft

Om de door-ontwikkeling van het PaviljoenDak te helpen gingen we terug naar de faculteit Industrieel Ontwerpen en stelden een team toppers samen. Shout-out naar Arthur, Bas, Romeo, Lica, Jason en Ruben!

Maart 2022
Opening KlimaatKwartier

Bij de opening van het KlimaatKwartier op The Green Village waren wij één van de vijf startups die mochten presenteren aan Hugo de Jonge, destijds net benoemd tot Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Juni 2022
Presentatie Studententeam

Aan het begin van de zomer was het studententeam van de TU Delft klaar met hun project, en presenteerde ze het door-ontwikkelde systeemontwerp voor Paviljoen III.

Juli 2022
Monitoren van het 1e pilotdak

De zomer van 2022 heeft Paviljoen III het eerste pilotdak op The Green Village gemonitord. Aangezien dit dak biodivers is, was één van de grote uitdagingen de waterhuishouding van het ontwerp.

September 2022
Jason aan boord!

Vanaf september 2022 is Jason bij Paviljoen III stage komen lopen. "Met praktische, goed doordachte oplossingen de symbiose tussen mens en natuur in Nederland te herstellen en zo de leefomgeving van iedereen te verbeteren.”

Juli 2023
PaviljoenDak installatie af @ TGV

In juli 2023 is het nieuwe PaviljoenDak gerealiseerd op het fieldlab The Green Village in Delft! Dit jaar zullen we hier monitoren wat het effect van het groen is op de efficiëntie van de zonnepanelen, de omgevingstemperatuur en het waterbufferend vermogen van het dak.

Oktober 2023
PaviljoenDak op Marineterrein

Sinds begin oktober 2023 ligt ons PaviljoenDak op het Innovatie Paviljoen van de Gemeente Amsterdam

Oktober 2023
Intekenlijst geopend!

Het is zo ver! De intekenlijst voor de eerste officiële  50 PaviljoenDak-en is geopend. 
Wil jij bij de eerste 50 horen? Klik boven aan menu op "Ja ik wil!"

Kom je ons duurzame dak in Delft opzoeken?

We liggen het hele jaar 2023 met het PaviljoenDak op het dak van het kantoor van The Green Village. 
Hier kun je zien hoe het PaviljoenDak een zwart bitumen dak omtovert tot een groene laag met zonnepanelen. 

Of kom je ons toch liever in Amsterdam opzoeken?

We liggen sinds begin oktober 2023 met het PaviljoenDak op het dak van het Innovatie Paviljoen van de Gemeente Amsterdam. Hier kun je zien hoe het PaviljoenDak een zwart bitumen dak omtovert tot een groene laag (bio divers) met zonnepanelen (met “wees panelen”). 

Wat groene daken voor onze steden doen

Het verkoelende effect van een groendak heeft ook een positief effect op het rendement van zonnepanelen. Dit rendement neemt gemiddeld met 6% toe, en kan zelfs oplopen tot 20%.**

Verhoogd zonne-rendement

Gedurende de zomer kan je dakoppervlakte oplopen tot 85 graden Celsius. Een groendak reduceert de warmtestroom op je dak met 75%!* Met een groendak heb je zowel binnen als buiten minder hitte-overlast.

Passieve koeling van je gebouw

Groene daken bieden een beschuttingsplek voor insecten, bijen en vogels. Ook werken groene daken als brug om verschillende grote stukken groen in de stad aan elkaar te verbinden.

Verbetering
biodiversiteit

We hebben steeds vaker last van heftige regenval. In stedelijke gebieden zorgt dit voor overlast in het afwateringsyteem. Groene daken vangen het water op en werken zo als waterbuffer.

Regenwater
opslag

Stedelijk gebied kan op warme dagen wel 5 graden Celsius heter zijn dan het omliggende platteland. Dit fenomeen heet het Hitte-Eiland Effect. De verkoelende eigenschappen van een groendak helpt ons onze steden comfortabel te maken.

Vermindering
hittestress

Een groendak draagt bij aan de levenskwaliteit in de stad. Onderzoek laat zien dat een groene omgeving directe invloed heeft op onze gezondheid. Daarbij verhoogt een groendak de waarde van je pand.

Esthetische
meerwaarde

Een kaal dak weerkaatst geluiden. Vooral in stedelijk gebied kan dit leiden tot geluidsoverlast. Een groendak absorbeert geluid, ideaal in combinatie met een warmtepomp.

Vermindering geluidsoverlast

Een groendak beschermd je dakoppervlak van hitte en UV-beschadiging. Een groendak kan de levensuur van je dak verdubbelen, en soms zelf verdrievoudigen! Zo heb je je groene dak binnen 8 tot 21 jaar terugverdiend.***

Langere daklevensduur
van je dak

***

* Deze cijfers komen uit het onderzoek van Scherba, A., Sailor, D. J., Rosenstiel, T. N., & Wamser, C. C. (2011). Modeling impacts of roof reflectivity, integrated photovoltaic panels and green roof systems on sensible heat flux into the urban environment. Building and Environment, 46(12), 2542-2551.

Vangen van fijnstof en CO2

Planten vangen fijnstof op, en slaan CO2 op tijdens hun groei.

Adres

Veemarkt 132 B
1019 DE, Amsterdam

Info

Paviljoen 3 B.V.
KvK nummer: 81838689

Koffie?

U kunt uiteraard altijd langskomen voor een kopje koffie op ons kantoor. We zijn het makkelijkst te bereiken via het contactformulier.